Monday, November 6, 2017

RESEPI KEK MARBLE periuk noxxa

RESEPI KEK MARBLE periuk noxxa

1 CAWAN MAJERIN
1 CAWAN GULA
1 STGH CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
1 PENUTUP ESEN VANILA
1 PENUTUP ESEN ROS
1 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS
4 BIJI TELUR

CARA: GULA + MAJERIN PUKUL SAMPAI KMBANG. MASUKKAN TELUR PUKUL LAGI. MASUKKAN BHN2 YG LAIN N PUKUL SEBATI menggunakan kitchen aid mixer selama 10 minit.

Steam 30 minit menggunakan periuk noxxa.

Siap untuk dihidang

RESEPI KEK MARBLE periuk noxxa

RESEPI KEK MARBLE periuk noxxa

1 CAWAN MAJERIN
1 CAWAN GULA
1 STGH CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
1 PENUTUP ESEN VANILA
1 PENUTUP ESEN ROS
1 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS
4 BIJI TELUR

CARA: GULA + MAJERIN PUKUL SAMPAI KMBANG. MASUKKAN TELUR PUKUL LAGI. MASUKKAN BHN2 YG LAIN N PUKUL SEBATI menggunakan kitchen aid mixer selama 10 minit.

Steam 30 minit menggunakan periuk noxxa.

Siap untuk dihidang

Tuesday, October 31, 2017

Resepi sup tulang daging Noxxa

Assalamualaikum wbt.

Kali ni post khas untuk para penggemar sup daging / sup tulang Noxxa.

Part paling menarik pastinya masa memasak dapat dipendekkan,  iaitu 45 minit sahaja untuk daging betul-betul lembut. Timer pula akan berhentikan masakan secara automatik. Tiada risiko kuah kering atau melimpah sekiranya masakan ditinggal lama atas dapur.

Kredit buat ckk.
===========================
SUP TULANG/DAGING NOXXA
(By ‍ Cik Kiah Kicen)
Step 1 : Rebus Tulang/daging
1 kilo tulang + daging
2 inci halia - ketuk
1 sdt - garam
Air
‍ masukkan dalam innerpot dan set HP45 minit ( ckk mmg suka rebus lama sbb gigi dh x kuat. Suka yg lembut supaya kemam2 pastu telan )
.
Tips:
☝ masa adalah subjektif ya ikut kita set brp masa. Range sekitar 30-45 minit. Lebih dr tu sila check getah piyok sbb mungkin dh longgar.
✌ ckk tak tumis sekali dgn bawang dn lain2 sbb selepas rebus ckk nak buang lemak2. Caranya dgn meletakkan ais didalam mangkuk/senduk dan letak atas air rebusan tulang. Lemak akan melekat dibhgn bawah mangkuk dan  tertarik keluar. Kolestrol tuuu 
.
Step 2: Tumis Sup
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1" halia- dimayang
Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dn bunga lawang)
2 sdb Rempah sup
3 batang serai - titik
1 inci lengkuas - ketuk
1 sdt lada sulah
1 sdt lada hitam - kasar
Garam & minyak
.
‍mode SF, panaskan minyak.
‍ masukkan rempah tumis diikuti bawang merah, putih dan halia. Goreng hingga naik bau.
‍ masukkan serai , lengkuas dan  sedikit air rebusan tulang.
‍ bila dah didih masukkan rempah sup, lada sulah dan lada hitam.
‍ akhir sekali masukkan daging dan perasakan garam. Tutup dan set LP 3 minit.
.
Tips:
☝ jika kuah kurang tambah air panas ya.
✌ kuah tu kene rasa dulu tahap kemasinan sblm tambah garam sbb masa rebus td kita dh letak garam.
 ckk tak letak MSG ya... ☺️
.
Step 3: Hiasan hidangan
Daun bawang
Daun Sup
Bawang goreng
.
‍ masukkan sup dlm mangkuk, tabur daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
.
Tips:
☝ Kalau suka sup siam, letakla daun ketumbar, tomato, kentang dan perah sedikit limau nipis. Tp ckk suka sup kampung jer. Macam zaman mak2 kita masak.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#bukuresepickk
#resepiperiuknoxxa
#noxxa

Tuesday, July 11, 2017

Resepi pulut kuning Noxxa

Biasanya hidangan pulut kuning disediakan pada majlis-majlis istimewa contohnya seperti pernikahan, kenduri keyukuran, potong jambul dan sebagainya.

Apa terjadi kalau bila last minit baru teringat nak buat pulut kuning untuk majlis.
Jangan bimbang, dengan periuk ajaib pressure cooker Noxxa, menanak beras hanya mengambil masa yang sangay singkat.

Jom tengok resepi pulut kuning noxxa.

Wednesday, May 31, 2017

SPANISH OMELETTE menggunakan Noxxa Breadmaker

Credit CKK

SPANISH OMELETTE NBM
(Resepi Ini menggunakan Noxxa Breadmaker - olahan CKK)

Bahan2:
4 biji telor
4 btg sosej - potong nipis
1 biji kentang - didadu
1 labu bawang besar - didadu
1 sdt garam
Sedikit serbuk lada hitam
Susu segar dn sedikit air sejuk
Secubit rosemary atau parsley
Cheese ( optional)

Penyediaan:
📌 pukul telur, tambah susu segar dn air serta garam. Biarkn seketika ( tips: air sejuk akan jadikan telur fluffy).

📌 panaskn minyak dlm NPC dn tumis bawang besar hingga wangi. Masukkn kentang dn sosej. Stirfry dlm 3-5 minit dn sehingga kentang cukup masak. Masukkn kedlm dulang pembakar.

📌 tuang telur yg dipukul tadi dan sebarkn hingga rata.

📌 parutkn cheddar cheese dn tabur rosemary atau parsley.

📌 panaskn oven NBM pada suhu 180 darjah.

📌 kemudian bakar adunan selama 30 minit atau sehingga zkeju keperangan ( ikut oven memasing).

📌 siap dn hidangkn. Kbai 💨

Sunday, March 26, 2017

Cara gandakan pendapatan anda 3x ganda?

Menarik bukan tajuk di atas? Pasti mengujakan sesiapa yang ingin mengubah nasib hidup dengan menambah pendapatan.

http://www.muhasabahtrading.com/kerja-Singapura
credit image sheknows.com


Pada entri kali ini, apa yang kami cuba kongsikan di sini adalah persoalan untuk "Cara gandakan pendapatan menajdi 3x ganda".

Keadaan ekonomi semasa di Malaysia sememangaya bukan pada landasan yang terbaik. Kenaikan harga minyak,menyumbang ke arah faktor peningkatan inflasi. Ditambah pula kejatuhan nilai Ringgit berbanding dollar Amerika memburukkan lagi keadaan.

=== > Klik sini untuk "Panduan Kerja di Singapura"

Sebagai warganegara, suka atau tidak, kita terpaksa menerima dan menelannya walaupun pahit. Nilai ringgit yang semakin lemah dan mengecil, menyesakkan si bapauntuk menyara keluarga.

Jadi, apa penyelesaiannya? Apa alternatif yang ada? Artikel "Kerja di Singapura untuk orang Malaysia" mungkin dapat membantu anda mengubahnya.

Thursday, March 2, 2017

Panduan untuk lulus peperiksaaan MUET

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera untuk adik-adik semua,



Pada tahun 2015, seramai 183,631 calon telah menduduki peperiksaan MUET, tetapi malangnya, hanya 0.05% sahaja yang berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang (Band 6). Sebahagian besar, hanya mendapat Band 3, dan bakinya, memperolehi keputusan yang kurang memuaskan.







Keputusan yang kurang memuaskan ini akan menyukarkan anda untuk memperolehi jurusan yang anda idamkan di Universiti. Keputusan untuk kenaikan pangkat di tempat kerja mungkin perlu dipertimbangkan semula oleh pihak atasan apabila melihat keputusan peperiksaan MUET anda yang kurang memuaskan. Mahu atau tidak, anda terpaksa mengambil sekali lagi peperiksaan MUET dan ianya akan mengambil masa anda selama 6 bulan lagi.


Memperkenalkan ebook "Panduan MUET", Panduan lulus peperiksaan MUET dengan cemerlang ....


http://www.muhasabahtrading.com/Muet


http://www.muhasabahtrading.com/Muet



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...